perjantai 4. maaliskuuta 2011

Sunnuntaikävely kirjastoon

Rauman pääkirjastolla on muuten laajimmat aukioloajat Satakunnassa. No, varsinainen kirjastosali on auki yhden tunnin vähemmän viikossa kuin Porin pääkirjasto, mutta jos otetaan huomioon lukusali, niin aukiolotunteja kertyy peräti kahdeksan Poria enemmän joka viikko.

Ja ikään kuin se ei jo riittäisi, tempaisemme maaliskuussa ja pidämme koko kirjastoa auki joka sunnuntai klo 12-15. Eikä pelkästään pääkirjastoa, vaan myös kaikkia lähikirjastoja pientä Kodisjokea lukuun ottamatta. Tämä ylimääräinen aukiolo on paitsi kädenojennus kirjaston käyttäjille myös testi: kuinka paljon sunnuntai-aukioloilla on kysyntää?

Kyseessä on itse asiassa jo testin kolmas osa. Viime vuoden lokakuussa olimme auki sunnuntaisin kolmena viikonloppuna ja tämän jälkeen teimme nettiin ja paperille asiakaskyselyn. Sunnuntaiden suosion lisäksi halusimme erityisesti tietää, kuinka tarpeellisia ovat pääkirjaston maanantain ja tiistain pidennetyt aukioloajat, ja kuinka hyvin ihmiset ylipäätään ovat niistä tietoisia. Siis ma-ti pääkirjasto on auki klo 20 saakka, tunnin pidempään kuin normaalisti.

Tulokset olivat melko yllättäviä: 37% vastanneista (joita kai voi pitää melko aktiivisina kirjastonkäyttäjinä) ei edes tiennyt, että kirjasto on auki ma-ti klo 20 asti! Eikä kyseessä ole ollut mikään lyhytaikainen kokeilu, vaan ainakin neljä vuotta jatkunut käytäntö. Ilmankos asiakaslaskennoissa on saatu aika vaatimattomia lukemia illan viimeiseltä tunnilta. Toivottavasti jatkossa tieto leviäisi, sillä eihän toki ole mielekästä olla töissä klo 20 asti ilman asiakkaita.

Lokakuun sunnuntaiaukioloja ei pahemmin markkinoitu, ja sen huomasi: 48 % kyselyyn vastanneista ei ollut niistä kuullut. Kävijämäärätkään eivät kovin suuret olleet, joskin paranivat kuukauden loppua kohden. Nyt maaliskuussa tiedottamiseen on panostettu enemmän, ja mediakin on ollut kiinnostunut. Mitään viidensadan euron lehtimainoksia emme sentään alkaneet väsäämään, mutta pari haastattelua asian tiimoilta annoin.

Ajatukseen sunnuntaina auki olevasta kirjastosta suhtauduttiin kyselyssä sinänsä myönteisesti: 28% olisi ollut valmis käymään kirjastossa sunnuntaisin säännöllisesti ja vajaa 60% joskus. Toisaalta pitää ottaa huomioon, että tällaiseen asiaan on helppo ottaa myönteinen kanta, se kun ei itseltä vaadi mitään. Onhan se kiva, jos sattuisi olemaan auki, jos vaikka joskus sitten kävisi. Ainakin kerran vuodessa voisi käydä. Mutta kerran vuodessa käynnin varaan emme voi toimintaa rakentaa.

Kyse ei nimittäin ole siitä, että voisimme palvella aina kun joku haluaa. Taloudelliset realiteetit katkaisevat taivaanrannanmaalarin pensselin hyvin nopeasti. Sunnuntaityö on kallista, eikä kirjastolla ole mitään ylimääräisiä resursseja sitä varten. Emme itse asiassa pysty maksamaan mitään sunnuntailisiä. Joudumme korvaamaan sunnuntaityöt päivän lomalla. Tämä taas tarkoittaa sitä, että kun sunnuntaityöläiset ovat lomalla, ei väkeä tahdo enää riittää sorvin ääreen arkisin. Maaliskuunkin työvuorolistoissa oli jo aikamoinen vääntäminen, että sunnuntaijärjestelyt saadaan toimimaan. Tähän päälle muutama sairasloma, niin homma menee todella vaikeaksi.

Käytännössä onkin niin, että ilman lisäresursseja ei edes pääkirjasto voi olla säännöllisesti sunnuntaisin auki, lähikirjastoista nyt puhumattakaan. Onkin varsin todennäköistä, että jos aukioloja sunnuntaisin jatketaan, ne ovat tällaisia tempausluonteisia kuukauden rypistyksiä. Pääkirjasto on rakennuksena turhan hankala ja iso: pelastussuunnitelman mukaan täällä on aina oltava vähintään 5 henkeä töissä, jos koko kirjasto on avoinna. Olemme miettineet erilaisia ”kevytpalvelutapoja” tai itsepalvelun kasvattamista, mutta ko. säännökset käytännössä estävät ne.

Joten, jos Satakunnassa tahtoo säännöllisesti käydä sunnuntaina kirjastossa, on mentävä Eurajoelle. Se on ainoa sunnuntaisin auki oleva kirjasto. Temppu selittyy sillä, että siellä ovet ovat kiinni lauantaisin. Toinen vaihtoehto on Rauman pääkirjaston lehtilukusali. Se on Satakunnan ainoa joka päivä, myös sunnuntaisin, auki oleva kirjastotila.

Mutta poiketkaapa maaliskuussa lainaamaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti